Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Het is een vervelende kwaal: zomereczeem, ook wel Staart- en Manen Eczeem (SeMe) genoemd. Paarden met eczeem kunnen veel jeuk hebben en vragen dan extra verzorging. Eczeempaarden hebben daardoor een slechte naam gekregen. Maar eczeem is niet het einde van de wereld. Met de juiste verzorging leiden veel paarden met aanleg voor eczeem een prima leven, en de extra kosten en tijd vallen vaak best mee.

Wat precies de oorzaak is, daarover wordt nog gediscussieerd; waarschijnlijk is het een combinatie van factoren die leiden tot het probleem zomereczeem bij paarden, en deze kunnen ook nog eens per paard verschillen. De hoofdoorzaak van zomereczeem wordt vooral gezien in een allergische reactie van paarden op het speeksel van bepaalde kleine mugjes (cullicoïdes, of 'knutjes'). Dit mugje is vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer oktober-november actief, afhankelijk van de weersomstandigheden. Je ziet de mugjes vooral met vochtig, wat drukkend, windstil weer, vooral tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang en vooral in bosrijke, wat vochtige gebieden. Eczeemgevoelige paarden die gestoken worden krijgen jeuk, eerst vooral in de manen, staart en op de buiknaad. Paarden met ernstig eczeem kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam jeuk krijgen, met name op het hoofd, de oren, en op andere gevoelige delen van de huid. Ook andere factoren spelen waarschijnlijk een rol bij zomereczeem, zoals voeding (eiwitten en suikers) en stress.

Er wordt momenteel op verschillende plaatsen onderzoek gedaan, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de oorzaak en eventuele behandelmethoden, maar bijvoorbeeld ook naar de erfelijkheid van zomereczeem.

Behandeling:

Dekens

Een veel gebruikt middel om de paarden tegen insecten te beschermen is de eczeemdeken. Hiermee wordt het paard meestal van de nek t/m de staart ingepakt, zodat de muggen er niet meer bij kunnen. Het lijkt misschien een beetje zielig, maar de praktijk leert dat de meeste paarden deze dekens snel en graag accepteren, en blij zijn met de verlichting die het pak ze biedt. Er zijn verschillende modellen in de handel, waarin de verschillen vooral zitten in de kwaliteit van de stof die gebruikt wordt (duurzaamheid en comfort) en ook in de modellen zitten natuurlijk verschillen. De levensduur is uiteraard wel afhankelijk van hoe uw paard in de weide staat en speelt. Er zijn dekens die het hele paard inpakken, en er zijn er ook die alleen de hals, of hals en staart bedekken. De dekens geven genoeg bewegingsvrijheid en dragen comfortabel. De dekens werken het beste als u de paarden die buiten lopen continu in de deken laat. Ook merries met een veulen aan de voet kunnen de dekens dragen.

Smeerseltjes

Er zijn heel veel verschillende middeltjes te koop, die er allemaal op gericht zijn de problemen door zomereczeem voor uw paard te verzachten. De werking is in principe gericht op 2 factoren: enerzijds de huid te verzachten en te helen en de jeuk te stillen, en anderzijds om insecten te weren.
Er zijn, alhoewel heel beperkt en weinig gebruikt, wel medicijnen om de jeuk te verzachten, maar veel van de 'smeerseltjes' zijn op natuurlijke, soms homeopathische basis. Variërend van hele simpele en goedkope oplossingen, tot exclusieve (kruiden)mengsels, waarvan de prijs ook flink op kan lopen.
Welk middel bij uw paard het beste werkt kan per paard heel verschillend zijn. Een kwestie van uitproberen dus maar.

Voeding

Steeds meer wordt duidelijk dat ook voeding een rol speelt bij het ontstaan en mate van verschijning van de symptomen van zomereczeem. Hierbij wordt dan vooral gedacht aan de mate van eiwitten en suikers die het paard binnen krijgt. Over het algemeen kun je stellen dat hoe 'schraler' een paard staat, en hoe beter hij in conditie is (en dus ook niet te dik is), hoe beter het is. Sommige mensen houden hierom hun eczeempaard in de zomer speciaal maar heel kort op de wei, en voeren verder arm hooi, en aangepast krachtvoer, wat een duidelijk positief effect op het zomereczeem kan hebben!

Er zijn inmiddels ook speciale paardenkrachtvoeders op de markt, die op deze behoefte inspelen. Deze bevatten minder energie (suikers) en eiwitten, en een vaak hoger gehalte aan mineralen en vitamines, vaak met toevoeging van allerlei kruiden.

Ook kun je het paard, naast of in plaats van zijn normale dagelijkse rantsoen, speciale supplementen geven, die hem helpen een betere weerstand tegen het zomereczeem op te bouwen. Deze supplementen bevatten naast allerlei vitaminen en mineralen vaak verschillende kruiden en oliën.
Verschillende merken paardenvoeders claimen dat zij voeders hebben ontwikkeld die eczeem verminderen, zo niet stop zetten. Onthoud; ieder paard is anders en ieder paard zal wel of geen reactie hebben op het voer. Maar met een eczemer is het toch het proberen waard

Medicamenten

Er zijn helaas nog niet echt effectieve medicijnen gevonden die de symptomen van zomereczeem in zijn geheel kunnen bestrijden. In de reguliere diergeneeskunde is er het gebruik van corticosteroïden (lokaal, in de vorm van huidcrème, of in de vorm van injecties), die de jeuk kunnen stillen. Dit wordt echter meestal alleen in noodgevallen gebruikt, omdat aan het gebruik hiervan ook vrij sterke negatieve bijwerkingen kunnen zitten. Ook is gezegd dat een enting tegen schimmel in een zeer hoge dosering positief effect kan hebben bij zomereczeem.
In de alternatieve/holistische diergeneeskunde worden wel middelen aangereikt, die vooral bijdragen aan een beter immuunsysteem, waardoor de natuurlijk afweer van het paard versterkt kan worden.

Tips

De mugjes waar paarden met zomereczeem last van hebben, zijn het ergst op tijden van schemering. Het heeft dus niet zo heel veel zin om je paard ofwel de hele dag of nacht op te stallen, want dan zal hij vaak toch nog op de ‘slechte tijden’ buiten zijn, en gestoken worden, en dus meer last van zijn zomereczeem krijgen. Het best kun je daarom zorgen dat je paard tussen 16.00 in de namiddag en 10.00 in de ochtend opgestald wordt. Dan zal hij een stuk minder worden gestoken, en vaak zijn de klachten dan al een stuk minder!

 

Paarden met zomereczeem willen maar een ding: schuren! Helaas gebeurt dit dan ook vaak tot bloedens toe, en vaak proberen mensen de mogelijkheden om te schuren daarom zo veel mogelijk te verhinderen. Op zich logisch, maar aan de andere kant heeft het paard natuurlijk ook wel erge jeuk, en is het ook niet meer dan fair om hem een mogelijkheid te bieden zijn jeuk te bestrijden. Een mogelijke tip hiervoor kan zijn om een stevige ronde en vooral gladde metalen paal in zijn paddock of wei te plaatsen, waar hij zich aan kan schuren zonder dat hij daarmee zijn huid of manen/staart al te zeer beschadigt. Ook worden er wel speciale schuurborstels, die het paard wel verlichting bieden, zonder dat dat te veel beschadigingen veroorzaakt.

 

Ook stress, lichamelijk en fysiek is van invloed op het ontstaan van zomereczeem. Zo blijkt bijvoorbeeld dat veel hengsten na castratie ineens symptomen van zomereczeem krijgen. Het is wellicht een overweging waard om daar met de planning rekening mee te houden, en een castratie in de winter te doen, zodat als ‘het zomereczeem seizoen’ begint, het paard (en zijn hormoonhuishouding) al weer goed hersteld is van de zware ingreep.

 

Bron: http://www.zomereczeem.info

 

 

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg