Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Strongyloides westeri infectie

Veulenworm infecties (Strongyloides westeri) komen voor bij jonge veulens. De infectiebron voor het veulen is het moederdier. Net na de geboorte wordt een bestaande sluimerende infectie in het moederdier geactiveerd en komen de larfjes via de moedermelk in het veulen terecht. Binnen 10 dagen na opname door het veulen kunnen de opgenomen larven zich al ontwikkeld hebben tot volwassen wormen die weer eitjes uitscheiden met de mest. De larfjes die uit deze eitjes komen kunnen dwars door de huid van het veulen kruipen en zo het jonge dier herinfecteren.

strongyloides20eitjes.jpgZiekte verschijnselen die gezien worden bij jonge veulens tot ongeveer 1 maand zijn diarree, sufheid, gewichtsverlies, geen melk willen drinken. Gelukkig zien we zulke infecties heel weinig. De aanwezigheid van de karakteristiek dunwandige eitjes met daarin een larfje bevestigt de infectie. Een hoge eiuitscheiding kan ook worden gevonden bij oudere veulens maar zo’n infectie is vrijwel altijd zonder symptomen.

Indien u een ernstige veulenworm infectie vermoedt adviseer ik u om direct contact op te nemen met uw dierenarts om zo snel mogelijk een behandeling in te zetten. Het veulen kan ontwormd worden met een middel dat werkzaam is tegen deze worm. Ivermectine is bijvoorbeeld een goede werkzame stof. Het is aan te raden om de merrie op de dag van het veulenen te ontwormen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de merrie larven uit gaat scheiden via de melk. Het veulen dient een week tot tien dagen na de geboorte ontwormd te worden en vervolgens na 6 weken weer. Vanaf dan kan het veulen het normale schema van om de zes à acht weken (afhankelijk van het ontwormingsmiddel) volgen.

Let op, niet alle wormenkuren zijn veilig voor het veulen. Lees de bijsluiter! Middelen die moxidectine bevatten mogen pas op de leeftijd van 4 maanden en ouder toegediend worden!

Verder is het aan te raden om de box waar het veulen in staat zo schoon mogelijk te houden. Iedere dag mest verwijderen en indien mogelijk veulen en merrie zo snel mogelijk in de wei.

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg