Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Equine infectieuze anemie, afgekort EIA, wordt ook wel moeraskoorts genoemd. Dit virus is in 2006 in Ierland, Duitsland en Italië uitgebroken, maar inmiddels komt het al in veel meer landen over heel de wereld voor. Het EIA virus kun je onderverdelen in drie vormen. Dit zijn:

  • De acute vorm
  • De chronische vorm
  • De A – symptomatische dragers

De acute vorm:
Het paard krijgt wanneer hij de acute vorm heeft, hoge koorts, de spieren verzwakken, het paard krijgt rillingen en wordt atactisch. Ataxie betekend dat de coördinatie van de spieren steeds minder wordt. Ook kunnen er oedemen aan de onderkant van het lichaam komen. Vervolgens krijgt het paard vrij snel bloedarmoede waardoor de rode bloedcellen verminderen. Vaak blijft de eetlust van het paard wel gewoon goed. Het paard geneest bijna nooit van deze aandoening, en kan zelfs plots overlijden.

De chronische vorm:
Wanneer het paard de chronische vorm heeft komt er vermagering voor, vermoeidheid en de kracht van het paard word minder. Vaak worden paarden op boxrust gezet, en dan zie je vooral ’s avonds een verhoogde temperatuur. Het paard kan wanneer het krachtsinspanningen moet leveren, koortsaanvallen krijgen. Een besmet paard blijft altijd drager van dit virus.

A- symptomatische dragers:
Onder deze groep vallen de paarden die het virus bij zich dragen maar er niet ziek van zijn. Wanneer het paard stress of een ander ziekte heeft, kan het zijn dat het paard de acute vorm krijgt.

EIA kun je niet echt genezen. Wanneer het virus op het bedrijf ontdekt is, zijn er een aantal regels. De eigenaar van het paard kan kiezen tussen de volgende regels van de EU wetgeving. Het paard kan ingeslapen worden, levenslang geïsoleerd worden of het bedrijf moet levenslang op slot.

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg