Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Een wrat is een verdikking op de huid. Wratten worden veroorzaakt door het Papilloma virus. Ze komen meestal voor bij jonge paarden in de zomer als ze als koppel in de weide lopen.

Paarden raken besmet door direct contact met een ander besmet paard. Maar het virus kan ook overgebracht worden via borstels of via kleding. Het virus komt het lichaam binnen via een wondje. Als het paard wordt besmet met het virus kan het 2 tot 3 maanden duren voor er wratten ontstaan. Ze groeien een paar maanden en verdwijnen daarna vanzelf weer na ongeveer 3 tot 6 maanden. Het paard heeft namelijk ondertussen genoeg afweer opgebouwd tegen het virus. Het afweersysteem van het paard zorgt ervoor dat het virus verdwijnt.

1.jpg

Foto 1: een wratje op het onderooglid van een veulen. 

De wratten van een paard zijn niet besmettelijk voor een mens en ook niet andersom.

Soms wordt er een veulen geboren met wratten. Het virus is dan via de moeder in de baarmoeder op het veulen over gegaan. Ook deze wratten verdwijnen vanzelf.

Paarden met een verstoorde afweer zijn gevoeliger voor het krijgen van wratten.

 

Symptomen en diagnose

2.jpg

 

Foto 2: een wratje op de huid van een paard. Duidelijk te zien is de grijze bloemkoolachtige structuur.

Voordat het jonge paard genoeg afweer heeft opgebouwd, groeien er vaak meerdere wratten tegelijk. Ze bevinden zich voornamelijk op de neus, oren, lippen, onderbenen of geslachtsdelen. Vaak zijn het meerdere kleinere wratten maar soms ook een paar grote wratten. Het oppervlak van de wrat ziet eruit als een bloemkool. Ze zijn vaak grijsachtig van kleur en kunnen een aantal centimeter in doorsnede groot worden.

De dierenarts kan meestal aan het uiterlijk van de wratten al een diagnose stellen.

Volwassen paarden kunnen ook wratten krijgen die zich vaak bevinden op de geslachtsdelen. Het zijn er vaak minder en ze zijn vaak groter dan de wratten van jonge paarden. Deze wratten kunnen wel langer aanwezig blijven en soms levenslang.

 

Therapie

Meestal is er geen behandeling nodig, omdat na 3 tot 6 maanden de wratten vanzelf verdwijnen. Als het hele groten wratten zijn of ze zitten op een plek waar het paard er last van heeft, kunnen ze weggesneden worden. Een andere manier is om ze te bevriezen met vloeibare stikstof of te behandelen met een laser. Als de wratten gaan ontsteken, kan een wondzalf gebruikt worden.

 

Neem contact op met uw dierenarts indien u wratjes bij uw paard ziet of indien u twijfelt of uw paard wratjes heeft of een andere huidaandoening. Uw dierenarts kan bepalen welke therapie het meest geschikt is.

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg