Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Infecties met schurftmijten zie je nogal eens bij dieren met verminderde weerstand. Er zijn verschillende soorten mijten die bij het paard een rol spelen: Chorioptes (komt verreweg het meest voor), Psoroptes en Sarcoptes.

Meer dan de helft van de Friese paarden is besmet met Chorioptesmijten. Dit is een schurftmijt die zich bijvoorkeur nestelt in de warme, vochtige omgeving van de kootholte.

chorioptes.jpgChorioptes kan vanuit de kootholte omhoog kruipen en dan vinden we de bekende kale plekken aan de binnenkant van de onderbenen. De mijt veroorzaakt jeuk, het paard begint te stampen en te schuren. De huid wordt grijs en schilferig en de haren breken af door het schuren. Blijft de infectie beperkt tot de kootholte dan krijgt het paard een vorm van mok. Omdat de mijten gangetjes graven in de huid wordt deze gevoeliger voor infecties met bacteriën. De kootholte en kogel worden dik en pijnlijk. Soms gaan de lymfebanen ook ontsteken en kan de zogenaamde “Einschuss” ontstaan: het been wordt van onderaf dik, warm en pijnlijk en het paard krijgt koorts. Soms kruipt de infectie van de lymfebanen nog verder omhoog en wordt het been ook boven de sprong of de voorknie dik. Direct ingrijpen door de dierenarts is dan nodig.

 

psoroptes_equi.jpgPsoroptes is een vorm van oormijt. Deze mijt veroorzaakt een jeukende oorinfectie. Dit kan er toe leiden dat het paard een zogenaamde Head shaker wordt. Het dier schuurt zijn hoofd en oren wat kan leiden tot een huidontsteking. Deze mijt blijft echter niet alleen in het oor maar kan ook verspreiden naar de manen, kruis, rug, staart en kootholte. Hierbij zie je vaak eerst doffe haren en kale grijze plekken en op de huid ontstaan kleine blaasjes, die etterig vocht afgeven na barsten. kostvorming met natte korsten.


Sarcoptes is een vorm van mijt die vaak voorkomt op het hoofd, maar zich over het hele lichaam kan verspreiden. Deze vorm van schurft is uiterst besmettelijk voor de mens!

 

 

Diagnose
Een huidafkrabsel onderzoeken onder de microscoop geeft direct uitsluitsel.


Behandeling van het doden van de mijten:
Op dit moment zijn er drie manieren om paarden met een Chorioptes-infectie te behandelen:
• Sebacil
• Vlooienshampoo die bij honden gebruikt wordt (Defencare® )
• Ivermectine (zoals Dectomax®)
Deze producten zijn niet toegestaan voor gebruik bij het paard door een falende wetgeving. Gelukkig worden ze wel gebruikt omdat dierenleed voor dierenartsen een hogere prioriteit heeft dan voor de overheid. Je zult immers maar jeuk hebben!


De vlooienshampoo lijkt goed te werken maar is niet getest voor gebruik op paarden. Waarschijnlijk worden de meeste infecties met Chorioptes goed bestreden maar als de mijt erg diep in de huid zit, dan zal het tegenvallen.
Ivermectine (die stof zit ook bijvoorbeeld in veel wormmiddelen) doodt schurftmijten. Sommigen geven het in de mond (zoals een wormpasta) maar dat werkt dan helaas niet of nauwelijks tegen schurftmijten.
Dectomax bevat ook Ivermectine en kan worden ingespoten bij het paard. Ook zijn er zalven waarin Ivermectine wordt verwerkt die lokaal kunnen worden toegepast. Dan is het wel belangrijk dat de huid niet meer vet en vuil is, want dan komt het middel niet op de plaats van bestemming.
Het is belangrijk de behandeling na 10-14 dagen te herhalen omdat deze niet helpt tegen de eitjes.

 


Belangrijk: Amitraz (Tactic®) een insecticide die vaak wordt gebruikt bij honden, runderen, schapen en varkens mag je nooit gebruiken bij het paard i.v.m. vergiftigingsverschijnselen, welke meestal tot de dood leiden!


 

Ook hier : Raadpleeg altijd uw dierenarts voor een efficiente behandelmethode!
 

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg