Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Dit is de meest voorkomende huidtumor bij het paard en wordt waarschijnlijk door een virus veroorzaakt. Vooral waar wondjes zijn (denk ook aan vliegen) zie je het optreden.

sarcoid1.jpgsarcoid2.jpgsarcoid3.jpgsarcoid4.jpg

 

Zo kunnen sarcoiden er uit zien


Je ziet het op alle leeftijden en bij alle rassen. Ze kunnen van dier op dier overgaan, maar dat gebeurt zelden. Je kunt sarcoïden op alle delen van de huid zien, maar vooral een dunne huid en op vochtige plekken, zoals de liezen, de oksels, rond het geslachtsapparaat, achter de oren rond de ogen.
Sarcoïden kunnen er heel verschillend uitzien: bloemkool- of wratachtig, soms gesteeld, andere keren weer een gladde en stevige knobbel in de huid en soms ook een grote tumor van wel 25 cm groot, die makkelijk bloedt.
Bij één paard kunnen verschillende typen naast elkaar voorkomen.

 

Diagnose
De huidaandoening is vaak makkelijk te herkennen. Zekerheid krijg je door een stukje te laten onderzoeken door de dierenarts (die stuurt het biopt dan naar de patholoog).

 

Behandeling
De keuze van de therapie hangt mede af van de grootte, van de plaats en van het aantal sarcoiden. Vaak worden verschillende behandelingen gecombineerd om het beste resultaat te krijgen.
Cryochirurgie (bevriezen, net zoals men dat bij wratten doet).
Operatief: grotere tumoren moet je chirurgisch laten verwijderen.
Daarnaast worden nog wel eens andere behandelingen ingesteld, zoals injecties met BCG, bepaalde zalven, chemotherapie en bestraling, maar enkele daarvan worden in de praktijk niet of nauwelijks toegepast.

 

Prognose
Je ziet ze nogal eens terugkomen. Een goede vliegenbestrijding is belangrijk.

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg