Login

Login Close
---

---
A+ R A-

MRSA bij paarden (pastern folliculitis of een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius)

Net zoals bij mok gaat het hier om een huidaandoening aan de achterzijde van de ondervoet en in de kootholte. Eén of meerdere benen kunnen door de pastern folliculitis of door een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius aangetast zijn.

Door vocht en andere huidbeschadigingen krijgen de stafylokokken de kans de haarfollikels en de huid te infecteren. De besmetting met de staphylococcus aureus wordt ook wel MRSA genoemd wat staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus aureus.
Stafylokokken behoren tot de gewone lichaamseigen huidbacteriën. Stafylokokken komen voor op de huid rond de neus, de oren en de anus. Op een intacte gezonde huid kunnen ze geen schade aanrichten. Ze hebben dus een ingang nodig om een infectie te veroorzaken. Van zodra de huid of de slijmvliezen beschadigd zijn door een wondje of eczeem kunnen ze een ernstige infectie teweeg brengen. Ook een verminderde weerstand verhoogd het risico op besmetting.

 

Diagnose

Stafylokokken worden ontdekt door een uitstrijkje te maken van het slijmvlies, sputum of de aangedane wond (etter, bloederig vocht rond de wond).
Eens de bacterie ontdekt kan er een cultuur of kweek van gemaakt worden. In het laboratorium zien ze welke stam het is en zo kan men dan bepalen met welke antibiotica de aandoening te behandelen is. Want een besmetting met stafylokokken behandelen is geen sinecure want deze zijn resistent tegen veel soorten antibiotica.
Een bloedonderzoek wordt ook gedaan om een bloedvergiftiging uit te sluiten.

 

Symptomen

De symptomen kan je vergelijken met deze van mok: roodheid, schilfers, enorme jeuk, kale plekken, pijnlijk, verdikte huid met plooien, blaren waaruit etter komt, korsten, kloven, kreupelheid, gezwollen been, ontsteking lymfevaten en bloedvergiftiging.

 

Behandeling
•Scheren van de haren.
•Wassen met milde desinfecterende shampoo.
•Korsten verwijderen.
•Wonde goed drogen eventueel met föhn.
•Ontstekingsremmende zalf aanbrengen.
•Verband aanbrengen.

De behandeling dagelijks herhalen.
•Toedienen van antibiotica.
•Toedienen van corticosteroïden.

 

Heel belangrijk: van zodra de conditie van de huid stabiel is, stop onmiddellijk het reinigen en het aanbrengen van zalven!!!

Weet dat alle plaatselijke behandelingen uiteindelijk steeds de weerstand van de huid aantasten!

Voor meer details over de verzorging, het aanbrengen van het verband en de mogelijke zalven en inwendige middelen verwijzen wij naar de rubriek mok.
Werk steeds met schone handen aan de wonde of draag liever nog handschoenen.

 

Pastern folliculitis of een besmetting met staphylococcus aureus of staphylococcus intermedius of MRSA bij paarden is een zeer hardnekkige aandoening. Noteer zorgvuldig welke behandelingen je reeds toepaste en informeer je dierenarts zo grondig mogelijk.
 

Gerelateerde artikelen (op tag)

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg