Login

Login Close
---

---
A+ R A-

Alopecia is een aandoening waarbij plotseling en zonder aanwijsbare reden het haar van het paard plaatselijk of zelfs gegeneraliseerd uitvalt. De huid vertoont geen zichtbare wonden maar het haar valt uit.

 

De haren van de staart en de manen blijven intact. De haren kunnen na 3 tot 4 weken opnieuw spontaan beginnen groeien. Vaak zijn echter de nieuwe haren lichter van kleur.
Bij veulens die hun veulenvacht verliezen doet dit verschijnselen zich ook soms voor. Er ontstaat dan een tijdelijk plaatselijk kaalheid.
Een variant is alopecia areata: hier ziet men ronde plekken met haaruitval. Ook hier is de huid niet ontstoken. Soms is de kaalheid blijvend.

Opmerking: alopecia areata is niet te verwarren met een schimmelinfectie of ringworminfectie want hier is de huid abnormaal van structuur.

 

Oorzaken

Alhoewel men niet zeker is, neemt men aan dat volgende zaken een van de mogelijke oorzaken kunnen zijn:
•Ernstige of langdurige ziekte van het paard.
•Hoge koorts.
•Stress.
•Afwijkingen in de stofwisseling of in het metabolisme.
•Vergiftiging door planten. (zie rubriek giftige planten voor paarden)
•Tekorten in het voedsel.

 

Behandeling

Een behandeling is moeilijk te starten wanneer de effectieve oorzaak niet gekend is. Meestal wacht men af of dient men biotine toe. Biotine is vitamine H of vitamine B8. Het bevordert het vormen van nieuwe haartjes, zorgt voor een gezonde vacht en sterke hoeven. Biotine kan onder de vorm van poeder of vloeistof in het krachtvoer worden gegeven en is overal in de dierenspeciaalzaken te koop. Het is raadzaam om Biotine voor een langere periode toe te dienen (6m tot 1 jaar).
 

Zoek op deze website

foto.png


skelet_paard.jpg